Hogyan kell
otthon pálinkát főzni?
A jövedéki törvény 2010-es módosításának köszönhetően
saját használatra már otthoni s lehet pálinkát főzni. A pálinka
minőségét leginkább a gyümölcs befolyásolja, a folyamat legveszélyesebb
fázisa pedigmaga a lepárlás, így célszerű az első főzésnél szakember,
vagy bérfőzde segítségét kérni.
Lépések
- Gondosan válaszd ki a pálinka alapanyagául
szolgáló gyümölcsöt! Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a
fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas
gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg
a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan
megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a
pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál
(hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény
karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként
emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas
alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők:
- Magas cukortartalom
- Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző
- íz világú.
- Tiszta, „sérülésmentes”.
- A gyümölcs kiválasztása után következik a
cefrézés. Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni,
eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén
hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes
ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés
lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során
csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki
különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.:
élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető.
- Főzd meg a cefrét! Ha sikerült elérni a
megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés,
illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer
jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az
elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani
kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb
lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző
üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően
vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a
lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka
minőségét.
- A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az
ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el
a pálinka. Ezt az eljárást azonban csak rendkívül drága
főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben
alkalmaznak.
- Érleld meg a pálinkat! A párlatot le kell
hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása
érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a
párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség,
tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A
pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni
a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig.
Tippek
- Amennyiben nincs lehetőség az otthoni
pálinkafőzésre, úgy a gyümölcsöt bérfőzdékben is ki lehet főzetni, a
jövedéki adómentesség határa ebben az esetben is 50 liter. Ez a
megoldás egyébként a legbiztonságosabb!
- Az ágyas pálinka elkészítése egyszerű, az üvegbe
friss gyümölcsöt kell tenni, majd erre ráönteni az elkészült pálinkát.
Figyelmeztetések
- A túlzott alkolholfogyasztás a máj károsodásához
vezethet, ezen kívül a mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja az
idegrendszert, illetve korai halálhoz vezethet.
- A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet
kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első
pálinkafőzés során.
- Lepárló berendezést csak a vámhatóság engedélyével
lehet gyártani, illetve eladni. Ez azért is fontos, mert a házilag
készített, a szabványoknak nem megfelelő, otthon fabrikált pálinkafőzök
akár robbanást is előidézhetnek.
- Az otthoni főzésnél eléggé elterjed a kuktás verzió,
ám ez a megoldás nagyon veszélyes. Ha a kuktából a párlatot levezető
cső eltömődik, akkor akár pár perc alatt akkora nyomás alakulhat ki az
edényben, hogy szétrobban.
- Az Országgyűlés 2010-ben megszavazta a jövedéki
törvény módosítását, ennek eredményeként – bizonyos feltételek
teljesítésével – otthon is lehet pálinkát főzni. Ha a pálinkafőzés nem
eladási célokat szolgál, akkor 50 literig nem kell jövedéki adót
fizetni, a főzést nem kell semmilyen állami szervnek bejelenteni, a
pálinkafőző berendezést nem kell engedélyeztetni (100 liter alatt).
Amire szükséged lehet
- Lepárló berendezés.
- Kiváló minőségű gyümölcs.
- Türelem és kitartás.
forrás: www.hogyankell.hu
|
|